Masz pytania?
608 320 901
533 210 986

Blog

Druga rocznica wejścia w życie RODO

WSPOMNIENIA

Doskonale pamiętam 25.05.2016 r.- tego szaleństwa nie da się zapomnieć... Otóż w narodzie obudziła się potrzeba bycia gotowym na RODO i nie dało się mu wytłumaczyć, że ciężko to zrobić w 24 godziny. Na szczęście była też duża część naszych Kontrahentów, z którymi byliśmy w kontakcie od dłuższego czasu i wspólnie etapami wcielaliśmy w życie kolejne elementy wdrożenia systemu ochrony danych osobowych, inni, którzy zakończyli już wdrażanie i kolejna cześć, która czekała na rozpoczęcie działań. Powiem szczerze, że do 7:30 25.05.2018 r. wydawało mi się, że wielkiego bum nie będzie, a tu nastąpiła fala telefonów o szafy pancerne, których już nigdzie o zgrozo nie było i o „te formułki, które przychodzą na maila”- bo to wszyscy mają i to chyba musi być. W mediach rozpętała się karuzela absurdów i fala memów, a u lekarza zaczęto wołać na wizytę za pomocą imion superbohaterów. Jak opadł kurz, to wiedziałam jedno: łatwo nie będzie! Cały ten dzień pokazał skale niezrozumienia ustawy, prawa do prywatności, jej uniwersalizmu i niechęć wobec kolejnej zbędnej papierologii i wymysłów, które "rzucono pod nogi przedsiębiorcom".

CO DALEJ?

Kurz opadł a niezrozumienie zostało i to nie skomplikowane prawo, zawiłe procedury, szukanie rozwiązań, zaawansowane systemy informatyczne, czy obsługa naruszeń okazały się najtrudniejsze, a walka ze stereotypami i niezrozumieniem narosłym wokół RODO. To ona stała się największym wyzwaniem dla osób na poważnie zajmujących się ochroną danych osobowych. Tym bardziej że tych, którzy postanowili na szybko na tym chaosie zarobić i zniknąć nie brakowało.

Od tego czasu minęły dwa lata i o ile mamy coraz więcej regulacji, zmian w prawie, które wiele wyjaśniają i na które możemy się powołać, kodeksy postępowań dla różnych branży, co prawda jeszcze nieprzyjęte przez Urząd Ochrony Danych, ale już będące pewnym drogowskazem, to mam wrażenie, że nadal to, co najwolniej się zmienia, to świadomość przedsiębiorców oraz społeczeństwa, a słynne „wie Pani, bo RODO” jest używane częściej jako wymówka do niezrobienia czegoś, niż ochrony prywatności, czy przestrzegania przepisów dotyczących ochrony danych osobowych. To gorzka prawda i może w rocznicę powinno się świętować, a nie demonizować, ale uważam, że cały czas trzeba o tym mówić.

Na szczęście jest też ta jaśniejsza strona, ta część przedsiębiorców i podmiotów publicznych, która podeszła do tematu rozsądnie i Ci, którzy chcą rozmawiać, słuchać, dyskutować i szukać rozwiązań- Ci, dla których stosowanie regulacji o ochronie danych osobowych stało się tak samo naturalne, jak płacenie podatków i Ci, którzy są na początku drogi, ale chcą tych zmian dokonać. Ta grupa ciągle rośnie w siłę i powiększa się z każdym opracowanych systemem ochrony danych osobowych, przeprowadzonym szkoleniem, czy spotkaniem.

WYZWANIA

Prawo dotyczące ochrony danych osobowych istnieje w naszym kraju od dawna (ustawa z 1997 r.) jednak poprzez ogromne zmiany związane z przetwarzaniem danych na dużą skalę i za pomocą coraz bardziej zaawansowanych urządzeń, technologii, usług (monitoring, systemy informatyczne, sprzedaż w Internecie, zwiększenie przetwarzania danych dotyczących stanu zdrowia) wymagało nowych rozwiązań, a RODO jako regulacja ogólnoeuropejska dała nam tak naprawdę więcej możliwości i praw niż zakazów i nakazów. Jego zła sława wzięła się z jednego zapisu dotyczącego kar za brak przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych.

Pewnie teraz powinna pojawić się lista kar, jakie zostały nałożone przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na przestrzeni tych dwóch lat, ilość wszczętych postępowań, przeprowadzonych kontroli, skarg itd. Zamiast tego powiem, żebyśmy chronili dane osobowe naszych Pracowników, Klientów, Kontrahentów, mieli świadomość zagrożeń, jakie niesie, ze sobą brak przestrzegania prawa dotyczącego danych osobowych, a przede wszystkim niestosowanie odpowiednich zabezpieczeń i procedur, a w konsekwencji trafienie i wykorzystanie przez osoby niepowołane danych osobowych, osób, które dane osobowe przetwarzamy. Chrońmy dane osobowe, ale chrońmy też siebie, bo prawidłowo przygotowany system ochrony danych osobowych chroni nie tylko, osoby, których dane są przetwarzane, ale także właścicieli firm i osoby reprezentujące podmioty publiczne.

Jednym słowem róbmy swoje, a dzisiaj świętujmy- najlepiej robiąc swoje.